Ads

Saturday, July 12, 2008

Rasalah masakan Farah

Hari ini ibu suruh masak tengahari sebab sat lagi ibu nak keluar ambil Faris balik tiusyen. Farah kata nak belajar masak beneng kobis.... campur suun dan kentang. Kobis potong besar-besar, baru syok makan!!
Biasanya makan sayur beneng ni sedap dengan sambal belacan tapi hari ni Farah masak sardin tumis, bubuh bawang besar banyak-banyak, cili rawit banyak-banyak, bawang putih,serai sebatang dan tomato hiris. Lagi pedas lagi best!!
Yang ini ibu punya resepi iaitu sambal bilis dan tempe. Goreng berasingan bilis dan tempe yang dah dihiris agak nipis. Tumiskan 3 labu bawang besar, bawang putih, cili rawit dan masukkan 2 sudu besar cili giling. Tambah garam dan gula. Kacau sehingga betul-betul garing barulah masukkan bilis dan tempe tadi. Kacau lebih kurang dan angkat.

Bila makan bayangkanlah bunyi nye.. krup krup... krap krap...
Nak jadi cerita tu, abah dia balik nak makan, nasi dah habis. Terkejut betul ibu, rupanya abang Ayan dah makan dengan kawan dia, habis satu periuk nasi. Nasib baik lauk pauk ada lagi!.. Inilah penangan masakan Farah agaknya..









No comments: