Satu lagi makanan yang di jual di pasar malam di Sungai Petani ialah Apom Lenggang. Seumur hidup, Che Mid tak pernah tengok lempeng macam ni dijual di pasar seperti ini.
Campuran tepung yang cair dituang ke dalam kuali comel-comel ni..
Biarkan sekejap... ( Berapalah kos untuk bancuhan tepung tu agaknya ya...)
Tak payah susah-susah nak mengacau atau membalik-balik..
Bila dah garing, lipat kiri dan kanan..
Siap!! 3 keping seringgit..
Apom lenggang ni menjadi kegemaran Che Mid dan Deeja, garing, rangup di tepi dan agak manis.
Satu lagi makanan popular orang utara ni ialah pek nga atau pek li, tapi Che Mid tak pernah merasa lagi lempeng jenis tu.. nanti-nanti la dulu ya..
19 comments:
apom lenggang ni kena mkn panas2..dah sejuk..x sdp..kan
nampak garing Rangup yer,
hikhik.. nama apom lenggang, tapi tak yah lengggang lenggang pun nka bagi dia masak... ingat kot ler nak kena goyang goyang baru masak.. hhaha.. tepung ada ala2 apam balik nipis tak che mid..:) makan gitu jer, tak yah cicah cicah ker..
sedap oo apom lenggang tu... pulut pelam dah rasa ke kak midah? musim buah harumanis pun dah abis nih...makan pulut durian je la... dlm blog ros ada entri pasal pek-nga..
Yott - a ah la yott. Kalau sejuk jadi liat sikit..
Azmask - tu yang sedap tu..kalau deeja makan dalam kereta, habeh kotor..
Anaa - Ha ha sah sah bukan orang utara ni.. tak payah cicah sebab dah manis..makan gitu je..
Ibu Ayra - haaa yang ni barulah orang utarakan..hish malam jumaat semalam anak akak Faris balik surau bukan main seronok cerita makan pulut durian dgn santan..
Cik mid..seronok tgok kakak tu berniaga kan...bila lah dpt rasa apom lenggang tu agaknya..cik mid poskan ya..haha..
sedap tu...teringin juga nak rasa..!
Kalu di sini, pernah nampak orang India yang jual tapi agak garing dan kecik.
Masa di kampung dulu, I selalu dapat makan ni, MAK buat. Cicah dengan kari or gula, pun ok.
KL Gangster: ulasan dan pandangan seorang bekas Kaki Wayang...
Norsafone - Ala, you kan pandai masak, tengok je gambar tu, you dah tau apa resepinya.. ha apa lagi.. ready untuk minum petang esok ya..
Cekwa - Meh Sungai Petani, Che Mid belanja..
Azie zah - Sekarang ni, dah jadi mak orang takkan tak boleh buat sendiri kut...tapi tentu tak sesedap air tangan makkan..
wah, senangnya orang tu buat apom..patutlah namanya apom lenggang..memang berlenggang je membuatnya..
Panas2sedap kan Kak,, Nmpk pon menarik hehe
salam che mid...
memang sedap apom leggang ni saya kalau blk ke utara mmg cari opom lenggang ni sebab di tmpt lain jrg nk dpt..
pos kat saya skit leh.. mcm sedap jer...
sedap mkn panas2.....di market tmn ria sg petani ada jgk kuih mcm ni...
Post a Comment