Ads

Thursday, June 19, 2008

Bercuti di Lumut, Perak

Tepat jam 9.30 pagi 7 Jun 2008, kami bertolak ke Lumut untuk bercuti selama 2 hari satu malam. Tak dapat nak tempah bilik awal, tapi kami rasa boleh dapat tempat kot. Kalau tidak nampaknya terpaksa balik malam tu jugak la. Sepanjang jalan dari Klang ke Kuala Selangor, Tanjung Karang dan sempadan Selangor Perak amat menyenangkan walaupun trafik agak padat.

Kami berhenti sebentar di tepi jalan Hutang Melintang sebab nak rasa air nira nipah. Abahnya yang mengesyorkan sebab kami tak pernah rasa lagi. Boleh tahan manisnya, tapi abahnya kata di Terengganu rasa lain sikit. Ada masam-masam. Ibu pun pandai-pandai kata itu nira kelapa kut...





















Pemandangan sawah bendang yang saujana mata memandang memang menyejukkan mata. Kehijauan padi yang baru mula berbuah amat mengasyikkan. Dari jauh kelihatan tangkai-tangkai padi meliuk lentok ditiup angin pagi.

Makan tengahari hampir jam 2.30 petang di Teluk Batik. Sedap betul makan bila dah lapar. Ikan pulak memang segar. Lima orang makan kena bayar RM36 . Okay la.










Dalam pukul 4 petang kami dapat cek in di Lumut Valley Resort and Condominium dengan bayaran RM188, apartment 1 bilik - pilihan sempurna untuk ibu, abah, 3 budak-budak sedang membesar.



Yang tak bestnya, malam tu ibu dah mula memulas. Ini mengiyakan kata anak-anak, setiap kali bercuti ibu mesti akan demam atau tak sihat. Tulah, ini mesti gara-gara masak makaroni goreng campur cendawan pagi tadi. Ibu pernah sakit perut sebab makan cendawan yang dah agak lama. Tapi ibu doa dalam hati, biarlah ibu saja yang kena.





Apa yang dijangka pun terjadilah.. ibu mula muntah-muntah dari lepas isyak. Hasrat abah nak caghi deghoyan tak termakbul nampaknya. Kami keluar ke bandar dan cari ubat chi kit teck onn. Sambil menunggu dalam kereta, sempat juga ibu muntah di tepi jalan.. he he sorry guys.. tak boleh control.. kecian malam tu abah dan bebudak makan nasi bungkus je. Ibu langsung tak boleh jamah satu benda pun. Balik bilik terus tidur. Kawasan kondo tu pulak 'angker' semacam aje. Katanya, Faris nampak sesuatu di luar lif masa dia dan abang ayan bershuffle tengah malam tu. Ibu pulak terdengar-dengar bunyi kerusi meja ketika terjaga awal-awal pagi. Dua kali pulak.. well.. hope it's not true..



Hari esoknya ibu dah ok. Alhamdulillah. Kami turun ke jeti Lumut untuk cari sarapan pagi tapi tengok lauk pauk dah siap kami 'brunch' sekali le. Abah makan nasi lemak dan kari ikan manyong, minum air limau (lebih limau tau), ibu makan nasi campur lauk ikan kembong asam pedas, kangkung goreng, kari sotong dan minum air teh o limau panas.. fulamak terangkat..ikan kembong segar bugar. Asam pedas ada rasa macam rempah-rempah sikit.. rempah apa ya?




Ayan makan nasi lemak ayam goreng dan minum air sirap. Farah makan nasi campur ayam goreng dan sup, minum milo ais. Satu perangai Farah, dia tak reti makan pakai sudu garfu, paling nikmat baginya ialah makan dengan tangan. Nilah contoh prempuan melayu terakhir..he he.. Faris pulak makan nasi lemak telor goreng dan milo ais. Lepas tu gerenti mintak air kosong.. bagi Faris air kosong adalah air paling sedap di dunia!




Gambar kat atas ni, ibu ambil dari tingkat restoran tu, menghala ke jeti. Laut nampak jauh je..Memang cantik pekan Lumut sekarang ni, sesuai sangat untuk pelancong dalaman dan luar negara.




Selepas mandi-manda di swimming pool sepuas-puasnya, sebab kolam renang tu besar tapi orang boleh dibilang dengan jari ataupun takde langsung, mungkin sebab expatriate aje duduk kat situ atau sebab.. 'angker' kut.. kami pun berangkat pulang lepas jamak solat zohor dan asar. Mintak extention time dari pihak pengurusan sebabkan semalam kami check in lewat.


Dalam perjalanan pulang, kami singgah di Telok Senangin Golf and Country Resort. Cantik juga tempat tu.




Lihatlah gambar anak bujang dan dara ku ini..






Maka tamatlah percutian singkat kami ke Lumut. Keseluruhannya, objektif bercuti tercapai iaitu untuk mengeratkankan kasih sayang antara ahli keluarga. Bergurau senda membawa ceria, walaupun ada yang menderita sakit perut bagai nak gila!!




Lepas ni, pergi mana pulak abahnya?



1 comment:

roszana said...

Angker2 pun ko sekeluarga selamat kan...