Kedua, sup cendawan kimball dalam tin yang di masak dengan air untuk dicecah dengan roti bawang putih tadi. Yang berwarna warni pulak ialah campuran salad sayuran dan buah-buahan. Cili bengal hijau, epal hijua dan merah, tomato comel-comel, timun highland dan daun salad hijau dan ungu sikit sebagai pelapik mangkuk salad. Tapi saya tak campur siap-siap dengan dressing sebab anak-anak nanti tak boleh pilih pulak. Sosnya pula saya campur mayonais dengan sos tomato maka jadilah sos seribu pulau, (ha ha thousand island la) tanpa jeruk. Nak makan nanti baru campur atau cecah. (Tiada dalam gambar, dah nak berbuka baru siap buat sos)
Faris tak suka salad, jadi apa saya buat, saya bungkuskan salad dan sos itu dalam daun salad, dan suap dalam mulutnya. Baru dia kata boleh makan... emm nak manja la tu..
Sosej ni saya goreng juga. Anak-anak makan begitu sahaja tapi saya campurkan dengan salad tadi.
Inilah rupa menu utama berbuka puasa (yang hitam tu adalah ayam madu baki semalam). Nampak macam tak mengenyangkan berbanding nasi. Tapi tak habis pun..
Ha, yang ni pula pencuci mulut iaitu bubur candil. Dapat idea dari fp rin, tapi saya masukkan santan terus dan tambahkan sagu biji. Untuk lebih 'fun' lagi saya warnakan tepung pulut dengan pewarna merah dan titikkan perisa strawberi. Yang purple tu pula saya masukkan pewarna purple dan perisa keladi. Ish ish.. tak pernah di buat orang. Jadi saya namakan 'bubur candil moden' ok tak?
No comments:
Post a Comment