Ads

Thursday, September 25, 2008

Udang masak lemak belimbing

Ini buah belimbing buluh dipetik dari belakang rumah. Fresh and juicy!! Masamnya masyaallah!

Udang kertas dibeli dari kedai belakang rumah.. kira fresh jugalah...
Resepi ni asalnya dari ibu mertuaku. Bahan-bahannya ialah:-

1/2 kilo udang
10-12 biji belimbing buluh
15 biji cili api (ditumbuk)
3 inci kunyit (ditumbuk)
2 batang serai ( dititik)
1 biji kelapa (ambil santan pekat dan cair)
Garam secukup rasa

Cara-cara membuatnya:-

Udang dipotong mata dan janggutnya (kalau ada misai pun buang sekali)
Belimbing buluh dipotong nipis. Misai pun buang jugak. Kemudian diramas dan dibuang airnya. Siapa yang suka masam tak nak perah pun takpe
Masukkan kesemua udang, belimbing, bahan tumbuk dan serai kedalam periuk yang berisi santan cair. Kalau suka pekat, jangan bubuh banyak santan cair, sebab udang akan mengeluarkan airnya sendiri nanti.
Didihkan atas api yang kecil sambil kacau perlahan-lahan
Kemudian masukkan santan pekat dan kacau lagi sehingga masak

Hasilnya, lihatlah sendiri!!


Masakan ni kira faveret saya sekeluarga, kalau mak mertua datang bertandang saya suka mengendeng dia untuk masak udang ni. Tapi makan punya time, mak mertua lalu pun tak nampak.. kah..kah.

No comments: