Ads

Thursday, May 13, 2010

Adventure Tak Kena Tempat



Kadang-kadang bila kita beria-ia merancang sesuatu susah betul nak jadi.Tapi bila benda plan 'on the spot' boleh pulak jadi. Macam entri kali ni, Che Mid nak cerita tentang mandi-manda di kolam renang Bukit Cahaya Sri Alam. Alam hutan rekreasi yang ada rumah salji tu. Tapi kami cuma nak mandi je, jadi terus tuju ke kolam renang sajalah.

Dah namanya pun hutan, hujan renyai-renyai pulak tu. Patutnya tak elok bawa budak kecik ke situ, tapi bawak juga. Che Mid pergi dengan keluarga adik dengan menaiki 2 mpv dan satu kereta. Sendat macam sardin. Masa tu dah pukul 4 petang dan pintu masuk akan ditutup pada pukul 4.30 petang. Oleh sebab train yang terakhir dah terlepas, hujan pulak mula turun, kereta memang tak boleh bawak masuk dan baby pulak ada 4 orang, jadi kami terpaksa redah berjalan kaki menuju ke kolam renang tu.


Jalan berbelok-belok semakin jauh ke dalam hutan. Yang lain-lain dah jauh ke depan.


Payung ada dua je. Satu Cik Anjang pakai sebab dia dokong Mimi (belakang). Cik Adek payungkan Cik Ain yang bawa baby Ian, Aidid kat kereta tolak (selubung dengan lampin Deeja macam Pak Lobai). Deeja dah jalan dulu dengan Pak Ngah dan Mak Ngah Limah.


Saja tunjuk arah ni.. tak singgah pun


Dah sampai kolam renang. Basah tudung Mak Ngah kena hujan. Suasana mendung sangat macam dah nak maghrib, maklumlah dalam hutan.


Mak-mak budak tak mandi, melaram dan makan je.



Dengar semua!! Masa mandi jangan tu.. jangan ini... bla ..bla..

Mmmm.. syoknya mandi!! Andi (kanan) tak nak mandi pakai spender nanti basah! Dia nak bogel je..


Iman dan Ammar dua sepupu yang terlalu rapat walaupun jarak umur 2 tahun. Apa yang Ammar buat Iman akan ikut.  Ammar pandai berenang, Iman tak pandai. Ammar pergi tempat air dalam, Iman ikut je. Tiba-tiba nampak Iman tenggelam timbul, eh.. Iman main-main ke ni.. Che Mid yang tengah pegang kamera pun macam tak caya je. Tiba-tiba Iman tenggelam lagi.. Ayah Iman terus lompat ke dalam air dan tarik Iman ke tepi. Che Mid yang tengah pegang kamera pun tak tersnap.. tergamam!!


Mamat diangkat ibunya selepas mandi


 
Lepas mandi makan burger tempahan khas dari makcik gerai yang dah nak tutup


Pia dan Caca bergaya dengan abang sepupu Adam

Masa budak-budak tengah mandi, Mak Nenek sibuk menjaga baby-baby. Dia takut sangat baby melalak tengah-tengah hutan tu. Baby-baby macam tu kan... banyak 'benda' yang suka kat tempat-tempat macam tu.


Baby Aidid tidur



Baby Deeja pun tidur


Baby Ian .. wah wah wah nak jadi hero ya!!


Baby Mimi.. ewah ewah bergaya sakan!!


Sekitar 6.30 petang kami berangkat pulang keluar hutan. Pak Ngah dapat kebenaran membawa keretanya masuk, jadi kami bergilir naik kereta sampai keluar pagar. Satu lagi problem timbul bila alarm kereta Cik Anjang tak boleh digunakan gara-gara terkena air masa Cik Anjang selamatkan Iman di kolam renang tadi. Ambik masa lebih kurang 15-20 minit jugalah nak selesaikan masalah tu. Akhirnya kami bertolak pulang sejurus sebelum maghrib.

Esok pagi dapat sms dari Mak Ngah tanyakan Deeja ok tak. Che Mid Deeja ok. Rupanya Ian yang tak boleh tidur sepanjang malam, asyik menangis je. Bila Mak Nenek bawa jumpa Wak Ju, barulah tahu ada 'benda' ikut Ian balik.

Sapa nak ikut pegi mandi kolam???? Apa pun, Che Mid suka sangat gambar ni... saja je aplod las sekali.



Aidid al-Fathi aka Lebai Udit


4 comments:

Jejaka Desa said...

Omboih...Tak kire ke ujan yek..Semaca je redohnye.

indahhouse said...

salam che mid,
ramainya baby....cute2 sume... teringin nak pegi tengok bkt cahaya sri alam tu:)

che mid said...

J Desa - lepah tu.. ada yang ikut balik.. takuuut!!

indahouse - Silalah pegi, tapi hati-hati kalau bawak baby, lebih-lebih lagi kalau waktu hujan. Silap haribulan ada yang ikut balik.. he he

erin said...

salam..ee baby deeja dh besor..!kak, akak kenal aina tak.?die tu dulu satu sekolah dengan erin..!