Dah lama tak tunjuk kepakaran masak. Hari ini Che Mid nak tunjukkan cara-cara memasak pecal pari. Khusus untuk Liza Osman (teman blogger yang geram tengok pecal ni entri raya Che Mid ari tu...) tapi khusus untuk ditengok je.. nak antar jauh nu ke Penang. Tunggu na.. esok Che Mid duk SP.. che mid antaq na.. (ewah .. perasan orang utara la pulak).
Che Mid memang biasa gak buat pecal ikan pari ni. Cuma kali ni beza sikit sebab ada bubuh jantung pisang. Kalau ikut orijinalnya kena bubuh pucuk ubi tapi tak dapat nak capai kat mana-mana, cuma ada jantung pisang je. Jadi kalu tengok gambar ni, jangan konpius ikan pari dengan jantung pisang ok!
Resepi Pecal Ikan Pari berjantung pisang
1/2 kilo ikan pari di potong memanjang dan besar-besar sikit. Di cuci dan bakar atas kuali pun takpe. Sapu minyak masak sikit. Kalau melekat kat kuali pun ok, takpe. Bakar jangan masak sangat.
3 biji bawang besar
2 biji bawang putih ( kalau mak che mid, dia tak bubuh ni.. tak tau nape)
20 biji cili api ( kalau cili api tu hijau je, tambah sikit cili merah sebab masakan ni pucat sikit)
4-5 biji cekur dan daunnya sekali ( ini mesti ada, takdak kalu.. tak jadi pecal)
sedikit belacan
sedikit air asam, garam dan gula
- Semuanya di kisar halus
1 kilo santan
1 biji jantung pisang - dibelah memanjang dan dicelur
Cara membuatnya:-
Tenggekkan kuali bekas bakar ikan pari tadi, dan masukkan santan. Tak payah bubuh minyak tau!!
Masukkan bahan kisar dan kacau perlahan atas api sederhana.
Bila hampir mendidih, masukkan ikan pari yang telah dicarik-carik sedikit.. supaya tak nampak besar-besar sangat dan lebih sebati dengan kuahnya.
Akhir sekali masukkan jantung pisang ( dan daun pucuk ubi jika ada ). Kacau sekejap dan boleh di hidang. Masakan ni memang pekat dan pedas tapi kalau terlalu pekat, bolehlah tambah air sikit.
Warnanya taklah semenarik kari atau masak asam pedas, tapi rasanya waduh-waduh.. tak tertahan..
Che Mid makan dengan ayam goreng dan sayur pucuk paku tumis. Deeja!! main jauh-jauh, ibu nak makan!! Ha, Liza.. apa lagi.. jemput makan!!
7 comments:
Sweetie lak confuse jantung pisang ngan ikan pari.haa..tenung lama2 dok meleleh air liur tu...hmm MESTI CUBA NO..
Alamak apasal x panggil aku datang, ngenchess aku....
Salam Che mid.. dah siap amik resepi.. sok tak keja.. liza try buat.. heheeheh..sedap nya.. terliur tengok..
sweetie - cuba pas tu bagi tau macamana hasilnya..
Ana - tak boleh ajak ko.. pari 1/2 kilo je.. testing dulu!!
Liza - ha, jadi ke buat pecal tu??
Salam Che Mid. 1st of all, tq ya sbb folllowing my blog. Ermmm...boleh akak panggil Midah tak, sbb ahli keluarga hubby akak kenal midah n they call u, Midah :) Actly, akak nak add Midah kat facebook, tp tak tau midah guna nama apa. Hope to see u on fb... :)
Sal - ok boleh panggil saya Midah, tapi siapa family hubby akak? Saspen ni.. fb hamidah jamil
Post a Comment