Resepi pertama Che Mid tahun 2010 ni ialah gulai pisang muda bertelor itik.
Bahan-bahannya ialah:-
Satu sisir pisang muda (ikut suka pisang apa)
5 biji telor itik (bukan telor masin tau) dicuci bersih
1 kg santan kelapa
15 biji cili padi
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
2 batang serai
sekeping asam keping
garam secukup rasa
Cara membuatnya:-
Siat kulit pisang dan potong serong. Che Mid tak suka makan kulit pisang tapi ada juga orang yang akan masukkan kulit pisang tu dalam masakan sekali.
Kisar semua bahan rempah kecuali serai yang dititik sahaja.
Campurkan pisang dan rempah kisar dan serai serta asam keping. Tuang 3 cawan air. Biarkan sehingga pisang agak empuk.
Masukkan garam.
Masukkan separuh santan dan bila agak mendidih, masukkan telor satu persatu.
Perlahankan api. Jangan kacau takut telor hancur.
Bila telor dah agak keras masukkan baki santan.
Kacau perlahan sehingga kuah mendidih dan dah masak dah...
Inilah rupanya gulai pisang bertelor itik
6 comments:
salam kak,
jenguk2 entry bawah tu akak tgh menunggu hari kan...
sy doakan moga dipermudahkan segalanya.....mesti tk sabar2 tgk muka baby....
Salam mid ..
amboi3x.. dah dkt masa pun makin bertambah selera ekk..
Salam Che Mid,
Sedapnyer..nnt saya datang jap lagi ye..
Eh betullah nurul, dah ternampak2 muka baby esp bila abahnya siap pasang baby cot..
Ase, sebenarnyakan kita dah tak berapa selera makan. Minggu lepas chck up berat badan turun 1 kg dlm masa seminggu je, risau juga ni...
Adnaz.. meh.. meh jemput datang, tapi telor itik dah habeh, tinggai pisang dgn kuah je..
Post a Comment