Alhamdulillah. Che Mid boleh masak dengan jayanya pada bulan puasa ni. Maksudnya, mabuk-mabuk Che Mid dah ok 100% lah.. Berapa bulan dah?? Ha.. diam tak diam dah masuk bulan ke 6 dah. Awal puasa hari tu.. lembik jugalah badan ni di buatnya. Rasa mual dan nak muntah sangat... Che Mid bantai tidur memanjang. Bila nak masak untuk berbuka tu.. kejap-kejap duduk, kejap-kejap baring kat sofa.. Lepas maghrib langsung tak boleh pergi surau, terawih kat rumah aje, lepas tu tidur. Nasib baiklah cuti sekolah.. anak-anak ada, pada merekalah tempat ku mengadu dan meminta buat kerja.. he he
Tapi la ni.. badan rasa kuat.. kadang-kadang tak rasa macam mengandung pulak.. sedar-sedar dah 20 hari berpuasa... Jom tengok apa Che Mid dah masak untuk berbuka kali ni..
Dua hari lepas, Che Mid masak pecal ikan pari.. tapi santan dan rempah direbus untuk mengelakkan cepat basi. Kalau ikutkan pecal ni kena guna santan mentahkan.. Ikan pari tu pulak, Che Mid suka hancur-hancurkan sikit, supaya meresap kuahnya tu. Jangan lupa bubuh cekur untuk membangkitkan aroma kepecalan tu.. Kalau di Meru ni, masakan pecal ikan pari dan ikan keli memang popular sangat-sangat. Memang lauk paling banyak didapati pada bulan puasa ni.
Lepas tu Che Mid buatkan sotong masak kicap.. hubby kata buat sotong goreng tepung.. Farah kata masak kicap.. yeh yeh Farah menang!!
Diakhiri dengan sayur goreng peria campur tempe dan tahu, pas tambah santan pekat sikit. Lauk Jawa juga ni.. Masalah Che Mid, time masak-masak memang excited.. tapi bila dah depan meja makan, tak lalu nak makan... pandang je.. tengok pun rasa kenyang.. pelik betul!!
Beberapa hari sebelumnya jiran Che Mid bagi kuih ni... macam lopes tapi disimpelkan jadi macam ni je.. Rasa sama je ...
Che Mid pulak balas kat dia masak lemak cili api batang keladi. Puas dah beli tapi tak kena selera.. akhirnya masak sendiri.. nasib baik ok..
2 comments:
Salam, Alhamdulillah dah sihat. mak oi byknya lauk.....sodap nampak..
Biasa la tu fening mau masak apa....Cik abg ana lak mau mee utk buka puasa tapi selalu gak derhaka masak nasik....hehe
Post a Comment