Ads

Friday, September 11, 2009

Masak apa buka hari ni??

Alhamdulillah. Che Mid boleh masak dengan jayanya pada bulan puasa ni. Maksudnya, mabuk-mabuk Che Mid dah ok 100% lah.. Berapa bulan dah?? Ha.. diam tak diam dah masuk bulan ke 6 dah. Awal puasa hari tu.. lembik jugalah badan ni di buatnya. Rasa mual dan nak muntah sangat... Che Mid bantai tidur memanjang. Bila nak masak untuk berbuka tu.. kejap-kejap duduk, kejap-kejap baring kat sofa.. Lepas maghrib langsung tak boleh pergi surau, terawih kat rumah aje, lepas tu tidur. Nasib baiklah cuti sekolah.. anak-anak ada, pada merekalah tempat ku mengadu dan meminta buat kerja.. he he
Tapi la ni.. badan rasa kuat.. kadang-kadang tak rasa macam mengandung pulak.. sedar-sedar dah 20 hari berpuasa... Jom tengok apa Che Mid dah masak untuk berbuka kali ni..
Dua hari lepas, Che Mid masak pecal ikan pari.. tapi santan dan rempah direbus untuk mengelakkan cepat basi. Kalau ikutkan pecal ni kena guna santan mentahkan.. Ikan pari tu pulak, Che Mid suka hancur-hancurkan sikit, supaya meresap kuahnya tu. Jangan lupa bubuh cekur untuk membangkitkan aroma kepecalan tu.. Kalau di Meru ni, masakan pecal ikan pari dan ikan keli memang popular sangat-sangat. Memang lauk paling banyak didapati pada bulan puasa ni.

Lepas tu Che Mid buatkan sotong masak kicap.. hubby kata buat sotong goreng tepung.. Farah kata masak kicap.. yeh yeh Farah menang!!

Diakhiri dengan sayur goreng peria campur tempe dan tahu, pas tambah santan pekat sikit. Lauk Jawa juga ni.. Masalah Che Mid, time masak-masak memang excited.. tapi bila dah depan meja makan, tak lalu nak makan... pandang je.. tengok pun rasa kenyang.. pelik betul!!


Beberapa hari sebelumnya jiran Che Mid bagi kuih ni... macam lopes tapi disimpelkan jadi macam ni je.. Rasa sama je ...



Che Mid pulak balas kat dia masak lemak cili api batang keladi. Puas dah beli tapi tak kena selera.. akhirnya masak sendiri.. nasib baik ok..




Ikan terubuk bakar ni beli di bazar Ramadhan. Kuah asamnya pun sedap. RM13 mahal tak?? Masa nilah jumpa Roszana tengah beli kurma untuk abah dia.. Ikan bakar dan kuah asam ni feberet Farah dan abahnya.. main ratah beria.. tak sentuh nasi pun takpe..





Sambal telur ni pulak memang Faris punya feberet... Tapi dia akan telan putih telur je.. yang kuning telur pulak bagi kat abah... hai.. abah jugak tambah kolestrol dek oii..

Petang ni nak masak apa pulak??? hai.. hari-hari macam ni lah... fening.. fening..





2 comments:

SUE ALAN said...

Salam, Alhamdulillah dah sihat. mak oi byknya lauk.....sodap nampak..

Roszana said...

Biasa la tu fening mau masak apa....Cik abg ana lak mau mee utk buka puasa tapi selalu gak derhaka masak nasik....hehe