Ads

Wednesday, May 6, 2009

Ketam Masak lemak Cili Api

Lama tak masak lemak ketam. Ni.. nampak macam segar aje, jadi che mid beli 1 1/2 kg. Masak untuk keluarga dan bagi mak sikit. Ketam ni memang kesukaan mak. Saja tengok myresepi.net dan tirulah. Ketam yang dah dicuci bersih. Patahkan kakinya dan ketuk sikit supaya mudah nak membahamnya nanti.
Bahan-bahannya pula cili api dalam 15 biji, bawang besar, bawang putih, kunyit hidup, seinci halia dikisar dan masukkan dalam kuali. Guna kuali lagi senang daripada periuk .. senang nak menggodek ketam tu nanti. Tambah air lagi dan biarkan mendidih sambil dikacau. Serai dititik dan asam keping pun masukkanlah jugak.

Stand by santan pekat. Che mid beli RM2. Oleh sebab tak guna santan cair, lebihkan air ketika merebus bahan kisar awal tadi. Masukkan ketam dan santan, kacau perlahan. Akhir sekali masukkan daun kunyit yang telah dipotong halus dan tomato yang dipotong enam. Rasa garam dan pedasnya.


Bila dah sedang elok masaknya...emm.. yummy!!
Yum.. yam!! mak mesti suka ni...Suamiku lagilah suka... selalunya bila makan ketam di rumah, tak payah banyak lauk lain.. sibuk meratah ketam je..


No comments: